Az Éjszakás Műszak
2020. november 04. írta: Live Your Life

Az Éjszakás Műszak

Így vészeld át az éjszakai munkát

Rengetegen vannak olyan emberek, köztük én is, akik éjszakai műszakban is dolgoznak. Ilyenkor teljesen felborul a napirend,mivel nappal alszol és éjszaka dolgozol. És tudom, hogy vannak köztetek olyan is, aki még csak nemrég csöppent bele ilyen munkába, vagy hamarosan bele fog csöppeni és kíváncsi arra hogy mások hogyan nem őrülnek bele és hogy egyáltalán hogyan lehet túlélni.

pexels-cottonbro-4069291.jpg

Szakértők szerint, az éjszakázás nem tesz jót az emberi szervezetnek. De ebbe most nem megyek bele, mivel gondolom nem azért vagy itt, hogy erről olvass, hanem próbálsz ötleteket meríteni, hogy még is, hogyan lehet átvészelni ezt az időszakot. Szóval lássuk.


1. Munka előtt aludj egy kevesett. Magamból kiindulva ez nem mindig sikerül. Van amikor tudok aludni maximum másfél órát délután, és van mikor egyáltalán nem megy. A lényeg az hogy azért kipihenten menj dolgozni.


2. Biztos van a munkahelyeden büfé, kajálda, ahol tudsz enni és van ahol főt ételt is tudsz enni, de mégis biztosra menve, inkább itthonról viszek enni. Elősször is megfigyeltem hogy így jobban tudok spórolni, a másik azt hogy tudom hogy miből készült az adott ételt és valamivel egészségesebb ételt veszek magamhoz. A fehérjében gazdag ételek növelik az éberséget és a koncentrációképességet. Ezzel ellentétben a szénhidrátban gazdag ételek nyugtató hatásúak, így érdemes ezt csökkenteni az éjszakai műszak idejére. Pl. a csirkemell a tonhal és a tojás teléjesen jó választás.


3. És mi a helyzet a koffeinnel? Rengetegen képesek túladagolni és mire már ott tartunk, hogy már munka után otthon vagy, nem tudsz aludni. A legjobb ha a munkaidő vége előtt 5-6 órával iszod meg az utolsó kávédat vagy energiatialodat. PL. Én 12 órában dolgozom, éjfélkor iszom meg az utolsót, hogy 8óra előtt tudjak aludni. És igen én is iszom néha energiaitalt,de csak 1 dobozzal,viszont sikerült már csökkentenem az adagot, erről majd a későbbiekben egy másik cikkben mesélek.


4. Mikor bejön a holtpont. Legszívesebben keresnél egy helyett ahova el tudsz bújni, aztán 6 óra előtt 10 percel előbukannál és vége is a műszaknak. Jó is lenne. Kár, hogy nem így van.Ha elmész megmosni az arcod és iszol 1 pohár vizet az néha segíthet. Néha meg csak át kell lendülni ezen valahogy.


5. Apropó víz.Nem mondok azzal újjat, hogy ez létszükséglet és többet ér mint a cukros üdítő, de ez éjszaka pláne igaz. Kutatások során kiderült, hogy a cukrot éjszaka a szervezet nehezebben dolgozza fel. És energiát ad...rövid távon. Utána megint úgy érzed magad mint egy dínó. Egy szóval, kihal.


6. Az, hogy mikor mész ki szünetre az a munkahelyedtől függ. Van, ahol nyugodtan kimehetsz bármikor, de van olyan hely is ahol meg van határozva hogy mikor mehetsz ki. A legnormálisabb esett az lenne, ha 2-3 óránként kimehetsz. Ha szünetre nem is, legalább egy vizet meginni.


7. És mikor hazaérsz és lefeküdhetsz aludni. Szintén magamból kiindulva ne lepődj meg, ha 4 óra múlva fent vagy. Ha 8 órában dolgozol kicsitt könnyebb dolgod van mivel ha reggel kevesett alszol, tudsz délután is aludni. Aki 12 órába dolgozik annak kicsitt nehezebb dolga van. Én általában délután 2kor kelek, de van mikor előtte kelek fel fél órával vagy 1 órával. Nem úgy van beprogramozva a szervezetünk hogy nappal egyhuzamban 8 órát aludjunk. De ha legalább az 5 óra megvan, már azis jónak számít. Ahány ember, aki szokás.

pexels-ketut-subiyanto-4473864.jpg



Remélem tudtam valamit segíteni, és valahogy könnyebben át tudsz lendülni ezen a műszakon. Nem kell tőle megijedni, néha még előnye is van ennek. A legtöbb praktika klissének tűnik, de pont ezek azok amiket a többség nem tart be. Ezek saját tapasztalatok, és ha neked is van praktikád, ami segít átvészelni az éjszakázást, azt várom kommentben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://liveyourlife01.blog.hu/api/trackback/id/tr5816273916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első mohikán 2020.11.06. 05:53:34

Éjszakás műszakban melózáshoz az a legjobb, ha a műszak előtt alszol nyolc óràt, es nem közvetlen utána. Azaz ha reggel hazaérsz, csináld a tennivalóidat délutan egyig, majd feküdj le a ludni nyolc órát. Ugyanúgy, ahogy nappali, délelőttös műszaknál csinálnád; ott sem fekszel le délhtan, hanem csak este, és ébredés után mész dolgozni. Ha nem így csinalod, hanem délelőtt alszol, akkor estere már lehet, hogy elfáradsz es ugye pont akkot kell meg melózni menni.
A masik fontos dolog, hogy a nappali alvashoz jól sötétíts be, félhomályban -vagy pláne vilagosban- felületesen alszol, és örökké kialvatlan leszel.
Vegül az utolsó jótanacsom; lehetőleg ne váltogasd a műszakokat, annál rosszabb nincs, amikor három műszakban dolgozva mire megszokod és ráállsz az egyikre, már váltasz is és kezdheted a jetlag leküzdését a következő napszaki műszakban. Ha éjszakáznod kell, akkor vállalj folyamatos éjszakázást, át lehet rá állni és sok szempontból jobb is, mint a nappalozas. Ehhez persze az is kell, hogy nappal hagyjanak aludni, csend és sötét legyen.
(Egy harminc éve zsinórban, pihenőnap nélkül éjszakázó.)

Valóság nevű unokahúgotok 2020.11.08. 17:09:12

Így vészeld át az éjszakai munkát: keress nappali állást!:)
süti beállítások módosítása